Na skutek nieprawidłowej diety wiele osób cierpi z powodu zaparć. Na zaparcia szczególnie narażone są osoby, w których diecie dominują głównie potrawy przygotowane z białej mąki. Do zaparć przyczynia się także nieustanny stres oraz siedzący tryb życia. Zaparciom bardzo często towarzyszą także bóle brzucha lub wzdęcia. Dolegliwościom tym możemy zapobiegać zmieniając swoją dietę. Zmiany polegają przede wszystkim na wprowadzeniu do diety 5 porcji surowych owoców i warzyw. Z owoców szczególnie warto polecić jedzenie jabłek, które zawierają kwasy organiczne regulujące procesy trawienne. Zawarty w nich błonnik skutecznie przyspieszy pracę jelit.
Koniecznie trzeba także pamiętać o wypijaniu dość dużej ilości wody (najlepiej niegazowanej) dziennie. Dietę bogatą w warzywa i owoce warto wzbogacić o probiotyczne jogurty. Jogurty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają ze właściwą przemianę materii. W walce z zaparciami bardzo pomocna jest także codzienna dawka spaceru. Unikajmy także przekąsek pomiędzy posiłkami.
Autor artykułu: