Ze świeżych warzyw lub owoców możemy przygotować wiele dobroczynnych maseczek. Aby jednak maseczki do przygotowania, których użyłyśmy świeżych warzyw lub owoców należycie spełniły swoją rolę musimy je przygotowywać na krótko przed użyciem. Warzywa i owoce zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Składniki te należą jednak do składników odznaczających się wyjątkowo krótką trwałością. Szkodzi im też światło i powietrze. Dlatego przygotowując maseczki ze świeżych warzyw i owoców róbmy to na krótko zanim je zastosujemy.
Do zmywania maseczek ze świeżych warzyw i owoców najlepsza jest woda mineralna. Zamiast wody mineralnej warto użyć do zmycia tych maseczek także lekko przestudzonego naparu z ziół. Po nałożeniu i zmyciu maseczki z warzyw lub owoców warto na twarz i dekolt nałożyć krem, który w swoim składzie zawiera wyciąg z roślin. W ten sposób dodatkowo wzmocnimy odżywcze działanie owoców i warzyw. Do przygotowania warzywnych maseczek możemy wykorzystać pomidory, seler naciowy i łodygowy, zielony groszek.
Autor artykułu: