Niemal połowa populacji po 40 roku życia cierpi z powodu hemoroidów. Hemoroidy, czyli guzki krwawicze są dolegliwością tak samo często dotykającą kobiety i mężczyzn. Powstawaniu hemoroidów sprzyjają skłonności genetyczne. Jednak za powstawanie hemoroidów odpowiedzialna jest przede wszystkim nasza dieta. Osoby w diecie, których znajduje się mała ilość błonnika, osoby, które chętnie jedzą wysokoprzetworzone produkty oraz osoby, które piją niewielkie ilości płynów są szczególnie narażone na ryzyko wystąpienia hemoroidów.
Osobom tym często dokuczają zaparcia, które podrażniają hemoroidy i wywołują stan zapalny. Ryzyko pojawienia się hemoroidów zagraża także osobom, które lubią czytać siedząc na sedesie oraz osobom mało aktywnym ruchowo. Aby nie doszło do powstania stanu zapalnego warto więc jeść często. Porcje jedzenia powinny być jednak niewielkie. W diecie nie może brakować warzyw, owoców, razowego i pełnoziarnistego pieczywa. Powinniśmy unikać kakao, czekolady, kapusty, grochu oraz fasoli.
Autor artykułu: