W naszej kuchni od bardzo dawna wykorzystywana jest kapusta. Kapusta biała, czerwona, pekińska, brukselka lub włoska to jednak nie tylko smaczne warzywo, ale także bardzo cenny produkt dla naszego zdrowia. Liście kapusty są bardzo cennym źródłem witaminy C. Tym samym Meble na wymiar Wrocław kapusta przyczynia się do wzrostu naszej odporności oraz przyspiesza gojenie się ran. Najwięcej witaminy C znajdziemy w kapuście brukselce. W liściach kapusty znajdziemy także praktycznie wszystkie witaminy, które należą do grupy B oraz beta-karoten.
Kapusta to najcenniejsze źródło opóźniającej procesy starzenia się witaminy E. Kapustę warto jeść także ze względu na zawartość witaminy K. W kapuście znajdziemy także składniki mineralne: potas, wapń, mangan, fosfor, siarkę i żelazo. Kapusta jest rośliną mało kaloryczną. Bez obaw mogą ją więc jeść osoby, które chcą schudnąć. Warto ją jeść także ze względu na dużą ilość błonnika. Już nasze babcie wykorzystywały kapustę jako środek zmniejszający siniaki i gojący rany. Jednak powinny jej unikać osoby chore na tarczycę.
Autor artykułu: