Wśród różnego rodzaju produktów mlecznych bardzo cenny dla naszego organizmu jest jogurt. W diecie zarówno osób dorosłych, jak i dzieci powinna znaleźć się przynajmniej 1 szklanka jogurtu dziennie. Jogurt jest szczególnie cennym źródłem wapnia. Dlatego powinny go pić i dzieci, i osoby dorosłe. Dzieciom wapń jest bowiem potrzebny jako składnik budujący zęby, ale także jako składnik, który zapobiega skrzywieniom kręgosłupa i krzywicy. Z kolei wapń w diecie osób dorosłych to najlepsza profilaktyka osteoporozy.
Jogurt może być spożywany przez osoby, które nie tolerują laktozy, gdyż zawarte w jogurcie bakterie powodują, że laktoza zamieniana jest w kwas mlekowy. Jogurt jest produktem o niskim indeksie glikemicznym. Może więc znaleźć się w diecie osób, które chorują na cukrzycę. Można go polecić także osobom, które chcą schudnąć, gdyż jogurt zawiera niewiele kalorii. Już od 11 miesiąca możemy jogurt naturalny podawać także dzieciom. Maluchom jogurt możemy podać pod warunkiem, że nie są one uczulone na białko krowie.
Autor artykułu: